Chiropractie voor dieren

 

 

Chiropractie is een effectieve behandelmethode van het zenuwstelsel en het bewegingsstelsel. Het zenuwstelsel stuurt alle lichaamsfuncties aan, van bewegingsstelsel tot maag-darmkanaal, organen en het afweersysteem. Het is dus ontzettend belangrijk dat het zenuwstelsel optimaal functioneert.


Zenuwen sturen de spieren aan. Simpel gezegd gebeurt het volgende. Een zenuwimpuls activeert een spier om korter te worden. De spier zit via pezen aan botten vast. Bij verkorting van de spier zal het gewricht bewegen. Er zijn meerdere spieren rondom gewrichten. Nauwkeurige afstemming tussen deze spieren is nodig om een gecoördineerde beweging te bewerkstelligen. Het zenuwstelsel stuurt dit ingewikkelde patroon aan.

 

Verminderde functie van zenuwen en spieren leidt tot subtiele afwijkingen in het bewegingspatroon. Dit heet compensatie en hoeft niet direct zichtbaar te zijn. Compensatiemechanismen overbelasten andere zenuwen en spieren. Hierdoor ontstaat vermoeiing. Pezen en banden raken overbelast en blessures ontstaan. Uiteindelijk worden symptomen zichtbaar (kreupelheid, pijnlijkheid, zwelling). Het herkennen van overbelasting in een vroeg stadium is dus belangrijk!

 

Chiropractisch onderzoek en behandeling kan tekortkomingen vroegtijdig opsporen en compensatiemechanismen opheffen, zodat de oorspronkelijke manier van functioneren weer mogelijk wordt gemaakt. Waar diergeneeskunde over het algemeen pas kan ingrijpen bij zichtbare symptomen (kreupelheid, pijnlijkheid, zwelling), ondervangt chiropractie in een vroeg stadium verminderd functioneren en voorkomt zo het ontstaan van zichtbare problemen.

 

 

Onderzoek en behandeling

 

Het chiropractisch onderzoek en behandeling bestaat uit het bekijken van de beweging van uw dier, het voelen naar de bespiering en het testen van de beweeglijkheid van de hele wervelkolom en gewrichten van de benen en kaak.

 

Bewegingsbeperking wordt behandeld door een zeer specifieke en subtiele beweging, binnen de normale grenzen van het gewricht. -Er wordt  geen gebruik gemaakt van hamer en sedatie.- Hierdoor normaliseert de beweeglijkheid van gewrichten. Pijn en spierspasmen verdwijnen. En de functie van het zenuwstelsel wordt door stimulatie van reflexen gestimuleerd. Oefeningen stimuleren de juiste ontwikkeling van de zenuwen en spieren.

 

 

Regelmatig preventief onderzoek en behandeling optimaliseert welzijn en gezondheid!

 

 

 

 

 

 

 

Equireflex

 

Drs. Sabine E.A. Schrama

Dierenarts en IVCA gecertificeerd Veterinair Chiropractor

 

telefoon 06 24 2441 72

email info@equireflex.nl

 

 

paarden reageren niet pijnlijk op een chiropractisch onderzoek en behandeling

 

 

onderzoek van het SI gewricht tussen bekken en heiligbeen

 

 

onderzoek van de wervels van de borst (thoracaal) ter hoogte van de schoft

Equireflex.nl © 2010